Info gezondheid


TANDSTEEN
Veel mensen denken dat de hond brokken nodig heeft om tandsteen te voorkomen. Niets is minder waar. Brokken veroorzaken juist tandsteen! Dt komt doordat het hoofdbestanddeel, granen of zetmeel, neerslaat op de tanden. Het eten van vers vlees en botten helpt goed tégen tandsteen. Tandsteen is niet onschuldig, maar een ziekte die ernstige problemen kan veroorzaken! De bacteriën in de mond kunnen overal in het lichaam ontstekingen verzorgen.Honden die naast het eten van vers vlees regelmatig kauwen op verse (vlees-) botten, krijgen géén last van tandsteen! Honden die KVV  krijgen (=kant en klaar diepvries vers vlees) en daarnaast níet kauwen op vleesbotten, krijgen wel minder snel last van tandsteen dan honden die brokken eten, maar het kán nog steeds ontstaan. Wil je geen botten geven, dan is het verstandig om de tanden te poetsen (speciale borsteltjes en tandpasta zijn verkrijgbaar bij diverse dierenspeciaalzaken) of in ieder geval de tanden en kiezen regelmatig te controleren.

DARMFLORA
Brokken zijn 'dood 'voer, Alle bacteriën zijn vernietigd, alle enzymen zijn dood. Bacteriën en enzymen hebben echter een nuttige functie. Ze zijn nodig om een gezonde darmflora op te bouwen en om allerlei processen in het lichaam vlot te laten verlopen. Een hond met een slechte darmflora zal gemakkelijk diarree krijgen en een slechte weerstand. De goede bacteriën in de darmen zorgen ervoor dat het milieu in de darm ongunstig wordt voor andere (ziekmakende) bacteriën, wormen en parasieten.

AGRESSIEF
Dat honden agressief zouden worden van rood vlees is een grote fabel!  Ze worden eerder rustiger en komen meer in balans. Dit komt doordat het pure voeding is, zónder onnodige ongezonde toevoegingen.

ONTLASTING
Door het eten van vers vlees zal de ontlasting van je hond veranderen. Het wordt steviger, veel minder en zo goed als geurloos. Raak niet in paniek van stevige ontlasting, de hond zit echt niet verstopt! Stevige ontlasting voorkomt juist problemen met de anaalklieren. Zolang de ontlasting eruit komt zonder pijn, kan het in principe als normaal worden beschouwd. Hou de ontlasting van je hond in de gaten. Bij blijvende diarree of bloed in de ontlasting is het altijd raadzaam langs de dierenarts te gaan.

SALMONELLA
Wees niet bang voor salmonella! Honden hebben een prima weerstand tegen veel soorten bacteriën. Dat wil niet zeggen dat een hond het nooit kan krijgen, maar de kans is erg klein en de kans op salmonella bij brokken is zelfs groter. Pas echter wel goed op jezelf. Gebruik geen houten snijplank, en maak al het gereedschap en het gebruikte aanrecht goed schoon. Was goed je handen.

MAAGKANTELING
Ga niet wandelen of intensief spelen als je hond net gegeten heeft! Dit kan namelijk misselijkheid of zelfs een maagkanteling veroorzaken. (Een maagkanteling is levensbedreigend en een dierenarts dient te allen tijde direct te worden ingeschakeld!)
Een maagkanteling komt eerder voor bij brokvoeding omdat dat zwaar op de maag ligt (doe maar eens wat brokken in een glas water en stel je voor dat dat de maag is en laat het een tijdje staan)
Een betere optie is om te gaan wandelen vóór de maaltijd!