Nadelen van brokken


Wat zit er eigenlijk in brokken?
- vaak antioxidanten, conserveringsstoffen, geur-, kleur- en smaakstoffen
- er zit heel weinig vlees is (4-20%!) en dat is vaak afval!
- let op de "dierlijke bijprodukten": dit is slachtafval van allerlei dieren, door elkaar gemengd...
 er zit zelfs vaak afval van varkens bij!!
- meestal zit er veel graan in brokken, wat grote problemen kan veroorzaken bij honden
- er zit vul- en bindmiddel in alle brokken, zodat ze niet "uit elkaar vallen"
- door de hoge verhitting verdwijnen vrijwel alle vitaminen, en ook de goede bacteriën en enzymen.
 Vitaminen moeten later dus nog worden toegevoegd.

Tegenwoordig doen een aantal fabrikanten wel moeite om zo min mogelijk onnodige stoffen (kleur- geur- en smaakstofen) aan het voer toe te voegen. Al deze chemische middelen vormen een belasting voor het lichaam. Soms zitten er zelfs middelen bij die voor mensen verboden zijn! Ook al heb je brokken zonder conserveringsmiddelen en kleurstoffen, het is natuurlijk alles behalve "natuurlijke voeding"!

Nadelen voor de gezondheid van de hond:
Als het lichaam teveel onbruikbare voedingsstoffen moet "verbouwen" om ze wél bruikbaar te maken, komen veel AFVALSTOFFEN vrij. Deze afvalstoffen moeten verwijderd worden uit het lichaam. Dat gebeurt via de nieren, de ontlasting of via de huid. Hierdoor kunnen nierproblemen en blaasproblemen, chronische diarree of huidproblemen ontstaan. Oorontstekingen die maar niet overgaan en problemen met de anaalklieren (verstopping of ontsteking) die steeds weer terug komen, kunnen een teken zijn dat de voeding niet goed is. Ook talgbulten zijn een manier van het lichaam om afvalstoffen kwijt te raken en dus een teken dat het voedsel niet goed verteerd wordt! Ook bij hyperaktiviteit en epilepsie kan vers vlees een aanmerkelijk verschil maken of zelfs de klachten helemaal laten verdwijnen!

De darmen worden overbelast door te veel onopneembare afvalstoffen en kunnen slechter gaan functioneren. Hierdoor kan de darm te doorlaatbaar worden. Stoffen, in het bijzonder eiwitten, kunnen al in de bloedbaan terecht komen terwijl ze nog niet genoeg afgebroken zijn! Het lichaam gaat die slecht afgebroken eiwitten als een vreemd eiwit aanvallen en zo onstaan allergieën (talgbulten/ ontstekingen/ jeuk).

Brokken zijn ook nog eens de grootste veroorzaker van tandsteen. Dat komt doordat het zetmeel wat in brokken zit neerslaat op de tanden. Wij mensen hebben een enzym in ons speeksel dat zetmeel afbreekt. Honden en katten hebben dat enzym (amylase) niet in hun speeksel. Het zetmeel kan dus niet verwijderd worden en gaat verkalken. Wat wel helpt tegen tandsteen is het eten van verse (onbewerkte) botten en vers vlees-stukken. De botten schrapen de tanden schoon en ook het vlees heeft een soort flossende werking.

Waarom prijzen veel dierenartsen tóch brokken aan?
Dierenartsen verkopen zelf brokken, en het is een zeer winstgevende business. Tijdens hun studie leren ze vrij weinig over het zelf samenstellen van voer of het geven van vers vlees-voeding. Zoek een dierenarts die vooral het dierenwelzijn voorop zet! Dat zijn dierenartsen die zich wél verdiept hebben in gezonde voeding en daarom voorstander zijn van vers vlees.